2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα, Τεχνολογία & Τηλεπικοινωνίες
Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές δράσεις
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο: Η σημασία της πρόληψης και η συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Ημ/νία: 02/04/2018
Ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο: Η σημασία της πρόληψης και η συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Άλλο ένα ορειβατικό ατύχημα συνέβη το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στον Όλυμπο. Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε αφορούσε έναν Γάλλο σκιέρ, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου έσπασε το πόδι του, κάνοντας σκι στη θέση «Ρέμα Γκαβού».

Η ενημέρωση για το περιστατικό έφτασε μέσω του δικτύου που συντηρεί εθελοντικά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τα τελευταία 15 χρόνια και η κινητοποίηση από τα μέλη της ήταν άμεση, καθώς εκείνη την στιγμή βρισκόταν στον Όλυμπο για εκπαίδευση διάσωσης σε χειμερινό βουνό. Ταυτόχρονα, η ΕΟΔ ενημέρωσε τον Διοικητή της Π.Υ. Λιτοχώρου και στη συνέχεια τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.

Έξι διασώστες της ΕΟΔ προσέγγισαν τον ορειβάτη στο σημείο όπου τραυματίστηκε, του πρόσφεραν τις Πρώτες Βοήθειες, τον απεγκλώβισαν και ξεκίνησαν τη μεταφορά του από το χιονισμένο δύσβατο ρέμα προς το ορειβατικό μονοπάτι. Στο 1/3 της διαδρομής δεύτερο κλιμάκιο της ΕΟΔ συναντήθηκε με ένα στέλεχος της Π.Υ., φέροντας μαζί τους φορείο και σχοινί για την ταχύτερη μεταφορά του τραυματία. Στη συνέχεια, μετά από μία ώρα κατάβασης, βρέθηκαν όλοι μαζί με τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με άλλη ομάδα της ΕΟΔ.

Οι άντρες της Π.Υ. παρέλαβαν, ακολούθως, τον τραυματία, και τον μετέφεραν στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και διανυκτέρευσε. Τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ μετέφερε με φορείο τον Γάλλο στη θέση Γκορτσιά, από όπου έγινε η διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως η άμεση επέμβαση σε συνδυασμό με τη χρήση σωστών μέσων είναι καθοριστικής σημασίας. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει καταθέσει τις θέσεις της για τα μέσα και τους τρόπους που απαιτούνται σε μία σωστή διαχείριση ενός περιστατικού στο βουνό από το 2012, αλλά και πρόσφατα σε συνάντηση που έγινε στις αρχές Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως ομάδες επιφυλακής και χρήση εναέριων μέσων. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι εξαιρετικά σημαντική η συνδρομή των κρατικών οργανισμών, ώστε η επέμβαση σε ορειβατικά ατυχήματα να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων στο βουνό. Συγκεκριμένα, είναι ουσιαστικής σημασίας η ενίσχυση της σήμανσης σε όλο τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, η σωστή συντήρηση του δικτύου των αναμεταδοτών, η ενίσχυση του διασωστικού εξοπλισμού στα καταφύγια, αλλά και η εκπαίδευση και η ενημέρωση των ορειβατών για τους κινδύνους και τρόπους αντιμετώπισης.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΟΔ δραστηριοποιούνται εθελοντικά στην ορεινή διάσωση από το 1980, ενώ η ομάδα είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2006. Οι εθελοντές της έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματικές ομάδες διάσωσης της Ευρώπης, όπως η P.G.H.M., η Slovakian Rescue Team, η Bergwacht, η Austrian Mountain Rescue και η Serbian Mountain Rescue.

Δηλώνουμε το παρόν σε κάθε ομάδα εργασίας με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με γνώσεις, εμπειρίες, υλικά και σωματικά.



Ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο: Η σημασία της πρόληψης και η συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών









Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649