2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
|
|
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλέςΓιατί είναι σημαντικό το Οικογενειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι κάτι το αναπόφευκτο, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και που κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει, μπορεί όμως να προετοιμαστεί για αυτό. Το οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένας πρακτικός οδηγός, που περιγράφει τις διαδικασίες προετοιμασίας, εκκένωσης και επανασύνδεσης της οικογένειάς σας σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο σε δύσκολες στιγμές.
Οι στόχοι Ένα καλά σχεδιασμένο οικογενειακό πλάνο έκτακτης ανάγκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η οικογένεια:
Ακολουθήστε τα παρακάτω 3 βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης:
3 βήματα για τον σχεδιασμό του οικογενειακού πλάνου Βήμα I Συζητήστε το με όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός ενός Πλάνου Έκτακτης Ανάγκης ξεκινά με τον διάλογο, ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας -ακόμα και τα μικρά παιδιά- να κατανοήσουν τον σκοπό του πλάνου και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει σε δεδομένη στιγμή. Τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στη φάση αυτή είναι:
Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα ή ένας σεισμός.
Συζητήστε το σχέδιο και καθορίστε ρόλους, για να κερδίσετε χρόνο.
Αν χρειαστεί να αφήσετε το σπίτι σας, σιγουρευτείτε ότι οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, τα μωρά/βρέφη και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα έχουν όλα όσα χρειάζονται από εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και από ειδικά σκευάσματα διατροφής. Μην ξεχνάτε τα κατοικίδια σας! Κατά την εκκένωση, φροντίστε να έχετε μαζί σας τροφή και νερό, κλουβί μεταφοράς και κουβέρτα. Λάβετε υπόψη, ότι πολλά καταφύγια έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπουν κατοικίδια, επομένως θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με τα κοντινά καταφύγια που σας επιτρέπουν να φέρετε μαζί σας οικόσιτα ζώα.
Ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να έχετε έτοιμα σε περίπτωση μιας ξαφνικής απειλής και πρέπει να περιλαμβάνει:
Ακόμα, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας βασικά έγγραφα, όπως ταυτότητα, πιστοποιητικά υγείας και άλλα ιατρικά έγγραφα, όταν αυτό είναι απαραίτητο, ειδικότερα για τις ευάλωτες ομάδες και για τα παιδιά.
Σε μια φυσική καταστροφή, ορισμένοι δρόμοι και γέφυρες μπορεί να είναι αδιάβατοι. Προγραμματίστε εκ των προτέρων μερικές διαφορετικές επιλογές διαδρομής προς την τοποθεσία συνάντησης ή καταφυγίου σας. Κρατήστε έναν χάρτη στο αυτοκίνητό σας σε περίπτωση που το gps δεν είναι διαθέσιμο. Αν δεν διαθέτετε όχημα, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης από το σπίτι σας.
Καθορίστε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης και ενημερωθείτε για το πλησιέστερο σε εσάς καταφύγιο – σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαστεί. Βήμα II Καταγράψτε αναλυτικά το πλάνο έκτακτης ανάγκης και σιγουρευτείτε ότι κάθε μέλος έχει ένα αντίτυπο τυπωμένο ή/και στο κινητό του. Βήμα III Κάντε πρόβα το πλάνο σας για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
Μην ξεχνάτε πως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να καλείτε το 112!
Η δημιουργία ενός οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προστασία κάθε οικογένειας. Μέσω σαφών οδηγιών, επικοινωνίας και προετοιμασίας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο μια αναπάντεχη κρίσιμη κατάσταση.
|
|
||||
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μέλος των |
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου
Θα μας βρείτε επίσης |
|
Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649
|