2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
|
|
Αερομεταφορά ελικοπτέρου με τη συνδρομή Chinook στον ΌλυμποΗ ΕΟΔ σε συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού και το ΤΕΝΕΦ πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 επιχείρηση αερομεταφοράς των συντριμμιών του ελαφρού ελικοπτέρου που είχε καταπέσει τον Οκτώβριο του 2008 στην περιοχή «οροπέδιο Σκούρτας» στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2300 μέτρων περίπου. Η ΕΟΔ σε συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού και το ΤΕΝΕΦ πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 επιχείρηση αερομεταφοράς των συντριμμιών του ελαφρού ελικοπτέρου που είχε καταπέσει τον Οκτώβριο του 2008 στην περιοχή «οροπέδιο Σκούρτας» στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2300 μέτρων περίπου.
Ο σχεδιασμός του εγχειρήματος έπρεπε να προβλέπει λύσεις για όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες και τυχών απρόβλεπτα λόγω του ότι δεν θα υπήρχε δεύτερη ευκαιρία περισυλλογής.
Για τη μεταφορά του ελικοπτέρου ζητήθηκε και διατέθηκε Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού το οποίο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ισχύος λόγο υψομέτρου και βάρους μεταφοράς. Επίσης για την κοπή και τα ειδικά δεσίματα του προς μεταφορά Ε/Π χρειάστηκε να μεταφερθεί ειδικός εξοπλισμός κοπής όπως υδραυλική διασωστική σειρά με γεννήτρια, διασωστικός βενζινοκίνητος τροχός, όχημα ATV για τη μεταφορά και έλξη κ.α. Την κοπή των τμημάτων των συντριμμιών ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών της ΕΟΔ, ενώ τα δεσίματα του Ε/Π ως εξωτερικό φορτίο οι άνδρες του ΤΕΝΕΦ (Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού) του Στρατού. Ως βάση της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε το στρατόπεδο του πεδίου βολής Λιτόχωρου στην Πιερία όπου υπήρχε πρόχειρο ελικοδρόμιο, κατάλληλη υποστήριξη και εξαιρετική φιλοξενία καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.
Η πρώτη απόπειρα προσέγγισης του σημείου συντριβής απέτυχε λόγο πυκνής νέφωσης που ξεκινούσε από τα 2000 μέτρα περίπου και είχε οροφή τα 2500μ. Μετά από αναμονή 1 ώρας στη βάση και συνεχούς επικοινωνίας με τα ορειβατικά καταφύγια «Γ. Αποστολίδης», «Χρ. Κάκκαλος» και «Σπήλιος Αγαπητός» που μας μετέφεραν τις μετεωρολογικές συνθήκες την εκάστοτε στιγμή αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δεύτερης προσπάθειας η οποία ήταν και επιτυχής. Το Ε/Π Σινούκ άφησε την ομάδα των 11 μελών της ΕΟΔ και 10 μελών του ΤΕΝΕΦ πολύ κοντά στο σημείο συντριβής και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες που προέβλεπε ο σχεδιασμός. Το Σινούκ ανέμενε στη βάση (πεδίο βολής Λιτοχώρου) το σήμα από το σημείο της επιχείρησης όταν θα ήταν όλα έτοιμα για την αερομεταφορά, γεγονός που έγινε μετά από μιάμιση ώρα περίπου. Η αερομεταφορά διήρκησε μία ώρα και 5 λεπτά λόγο των έντονων ταλαντώσεων του εξωτερικού φορτίου και για το λόγο αυτό έπρεπε η κάθοδος να γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης η ΕΟΔ είχε συνεχή επικοινωνία και με το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορία του Χορτιάτη που υποστήριξε το εγχείρημα.
Κατά τη διάρκεια της αερομεταφοράς των συντριμμιών από το σημείο συντριβής, στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, οι ομάδες της ΕΟΔ και του ΤΕΝΕΦ μετέφεραν όλο τον εξοπλισμό στο αρχικό σημείο προσγείωσης απ’όπου θα γινόταν και η παραλαβή με Τρίτη πτήση του Σινούκ.
Η επιχείρηση που ήταν επιβεβλημένη και για περιβαλλοντικούς λόγους ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και άριστη συνεργασία μεταξύ Σινούκ – ΤΕΝΕΦ και ΕΟΔ. |
|
||||
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μέλος των |
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου
Θα μας βρείτε επίσης |
|
Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649
|