Τμήματα
Ορεινή Διάσωση
Το Τμήμα Ορεινής Διάσωσης (ΤΟΔ) είναι το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε στην Ομάδα, με κύριο στόχο την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ορεινές περιοχές.
Διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό για την αποτελεσματική επέμβαση σε ορειβατικά ατυχήματα και περιστατικά, ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσβατες και απόκρημνες περιοχές.
Το Τμήμα συνεργάζεται στενά με την ΕΜΑΚ, με την Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία Στρατού όπως επίσης και με αντίστοιχες, εξειδικευμένες ομάδες ορεινής διάσωσης του εξωτερικού.
Ακόμα, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις χιονοστιβάδες, με διεθνή πιστοποίηση από τον Γαλλικό Οργανισμό ΑΝΕΝΑ.
Τέλος, η ΕΟΔ είναι η μοναδική Διασωστική Ομάδα στην Ελλάδα, που είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Ορεινής Διάσωσης, ICAR (International Commission for Alpine Rescue).


Αντιμετώπιση Καταστροφών
Το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΤΑΚ) συνδράμει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές,πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εθελοντές του τμήματος έχουν συμμετάσχει σε πολλές και μεγάλες αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις πιο πρόσφατες το σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023 και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2024.
Τα μέλη του τμήματος λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε αστικό και μη πεδίο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ενώ οργανώνονται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας, σε συνεργασία με φορείς, όπως η Π.Υ., η ΕΜΑΚ, Δήμοι και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις. Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του Τμήματος εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία Έρευνας και Διάσωσης, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων.
Υγρό Στοιχείο
Το Τμήμα Υγρού Στοιχείου (ΤΥΣ) εξειδικεύεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα. Στελεχώνεται από χειριστές ταχυπλόων, ναυαγοσώστες, διασώστες ορμητικών νερών, αυτοδύτες και ιστιοπλόους. Διαθέτει 24 πλήρως εξοπλισμένα διασωστικά σκάφη σε πολλά από τα Παραρτήματά της ΕΟΔ στην Ελλάδα, καταδυτικά εργαλεία και εξοπλισμό διάσωσης σε ορμητικά νερά.
Τα μέλη του τμήματος εκπαιδεύονται συνεχώς σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την Πολεμική Αεροπορία και την Πολιτική Προστασία, ενώ συμμετέχει σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις με διεθνείς οργανώσεις θαλάσσιας διάσωσης, όπως η Νορβηγική RS, η Αγγλική RNLI, η Σουηδική SSRS, η Γερμανική DGzRS και η Ολλανδική KNRM.
Η ΕΟΔ είναι η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης – IMRF (International Maritime Rescue Federation).


Πρώτες Βοήθειες
Το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών (ΤΠΒ) έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση τόσο των μελών της Ομάδας όσο και των πολιτών. Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές παρέχουν εξειδικευμένα σεμινάρια με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις προετοιμάζοντας τα νέα μέλη για την αποτελεσματική τους συμμετοχή σε επιχειρήσεις στο πεδίο.
Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού. Το τμήμα διοργανώνει τακτικά σεμινάρια για πολίτες, εταιρείες, φορείς και σχολεία, ενώ πραγματοποιεί και ημερίδες ανοιχτές για όλους. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στην κάλυψη πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Το τμήμα αποτελείται από τους εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών και λειτουργεί επικουρικά στα υπόλοιπα τμήματα της ομάδας.
Τηλεπικοινωνίες
Ο βασικός στόχος του Τμήματος Έρευνας, Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών (ΤΕΤΤ) είναι να υποστηρίζει τηλεπικοινωνιακά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το ΤΕΤΤ χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, όπως και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, καθώς και τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων ηλεκτρονικών και πληροφοριακών συστημάτων.
Συγκεκριμένα, το ΤΕΤΤ αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
1. Την οργάνωση και εκπαίδευση των μελών του
2. Την εκπαίδευση των μελών της ΕΟΔ στη χρήση του ασυρμάτου
3. Το συντονισμό, τη σχεδίαση και την συντήρηση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δικτύου της ΕΟΔ


Σκύλοι Έρευνας & Διάσωσης
Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης (ΤΣΕ) δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις έρευνας αγνοουμένων και τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων μετά από καταστροφικούς σεισμούς και χιονοστιβάδες.
Το τμήμα συμμετέχει συχνά σε ασκήσεις μαζικών καταστροφών, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές, όπως ήταν οι σεισμοί στην Αλγερία και την Τουρκία.
Σήμερα, διαθέτει 12 σκύλους έρευνας, οι οποίοι, μαζί με τους συνοδούς τους, συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε εκπαιδεύσεις, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητά τους σε κρίσιμες καταστάσεις.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναιι η μοναδική ελληνική οργάνωση που είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης (IRO)
Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Δράσεις
Το Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Δράσεων (ΤΚΑΔ) στηρίζει σε σταθερή βάση οικογένειες που έχουν ανάγκη, προσφέροντάς τους τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, επικεντρώνεται στη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και μεγάλες κρίσεις.
Παράλληλα διοργανώνει καμπάνιες και δράσεις για τους πολίτες και τους μαθητές σχολείων, προωθώντας την αλληλεγγύη και το πνεύμα του εθελοντισμού.
