2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Σκοπός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Επιχειρήσεις διάσωσης
Εκπαιδεύσεις
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης

Ημ/νία: 10/06/2015
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης

Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση στη Μεσόγειο ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF – International Maritime Rescue Federation), στο οποίο η Ελλάδα έδωσε ισχυρό παρόν με την αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τη 1 έως τις 4 Ιουνίου στο Bremerhaven της Βόρειας Γερμανίας, αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ στελεχών και εθελοντών διασωστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και το παρακολούθησαν πάνω από 270 σύνεδροι. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκειά του είχαν σχέση, μεταξύ άλλων, με την πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα, την οργάνωση και τη διοίκηση των διασωστικών οργανώσεων, την διαχείριση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, τα μη επανδρωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και τη διάσωση, την εκπαίδευση, την επικοινωνία και το marketing. Συγχρόνως, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του IMRF για την ανταλλαγή πληρωμάτων σκαφών μεταξύ των οργανισμών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας.

Στο μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Κωνσταντίνος Μητράγκας. Ο ίδιος υπερθεμάτισε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές αρχές και οι διασώστες της ΕΟΔ στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς ο αριθμός των διασωστικών σκαφών είναι μικρός, ενώ ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά παράλια είναι τόσο μεγάλος και αυξανόμενος καθημερινά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της διάσωσης, διαχείρισης και περίθαλψής τους. Μάλιστα, κάλεσε τη διοίκηση και τα μέλη του IMRF να “σκύψουν” πάνω από το πρόβλημα, στηρίζοντας τους φορείς που καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες με λιγοστά μέσα. Για το θέμα των μεταναστών ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ έδωσε συνέντευξη και στην Deutche Welle (English  & German).

Για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μίλησε από την πλευρά του στην παρουσίασή του ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, Νίκος Πρίπορας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) και στους τρόπους που αυτά αξιοποιούνται από τις διασωστικές οργανώσεις, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη χρήση τους στη θαλάσσια διάσωση.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς εκπροσώπους διασωστικών οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερη αξία είχε η συνάντησή της με τον κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, Επίτιμο Γενικό Γραμματέα του IMO (International Maritime Organization) και σπουδαία προσωπικότητα στο χώρο της ναυτιλίας. Ταυτόχρονα, γνώρισε από κοντά ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στη θαλάσσια διάσωση και έθεσε τις βάσεις για διεθνείς συνεργασίες με διασωστικές οργανώσεις.  

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649