Η ΕΟΔ Δυτικών Κυκλάδων ενισχύει το έργο της στην θαλάσσια διάσωση με νέο σκάφος

Η ΕΟΔ Δυτικών Κυκλάδων ενισχύει το έργο της στην θαλάσσια διάσωση με νέο σκάφος

Ένα νέο, υπερσύγχρονο διασωστικό σκάφος, ικανό να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, απόκτησε πρόσφατα το Παράρτημα Δυτικών Κυκλάδων της ΕΟΔ, που έχει έδρα στην Πάρο και καλύπτει επιχειρησιακά τα κυκλαδίτικα νησιά.

Πρόκειται για το σκάφος CHIARA, το οποίο ξεκίνησε να επιχειρεί το 2016 στην Κω και έκτοτε συμμετείχε – μαζί με το σκάφος ZETA – σε εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, είτε συνοδεύοντας είτε μεταφέροντας στην ακτή με ασφάλεια ανθρώπους που κινδύνευαν να χάσουν την ζωή τους στην θάλασσα. Τόσο το CHIARA όσο και το ZETA προσφέρθηκαν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το 2016 από την Γερμανική διασωστική οργάνωση DGzRS, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης της ΕΟΔ στην θάλασσα, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν καθημερινές, εξαιτίας της τεράστιας ροής προσφύγων από τα τουρκικά παράλια.

Στο πλαίσιο της συνέχισης του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΟΔ για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε κλήσεις κινδύνου στην θάλασσα και δεδομένου ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων στην θαλάσσια περιοχή της Κω έχει μειωθεί σε σχέση με το 2016, κρίθηκε σκόπιμη η μετακίνηση του συγκεκριμένου σκάφους στην Πάρο, όπου το τοπικό παράρτημα επιχειρούσε μέχρι πρότινος με το RESCUE 2. Έχοντας πλέον στην διάθεσή του το νέο πλωτό μέσο, η ΕΟΔ Δυτικών Κυκλάδων θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε κλήση για βοήθεια, συνδράμοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Το CHIARA, που είναι τύπου Panther, είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα διασωστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας, έχει μήκος 9,5 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα περίπου 40 μιλίων/ώρα και διαθέτει δύο μηχανές 175 ίππων.

Το σκάφος ZETA παραμένει στο νησί της Κω και συνεχίζει κανονικά να επιχειρεί στην θάλασσα.

Η ΕΟΔ Δυτικών Κυκλάδων ενισχύει το έργο της στην θαλάσσια διάσωση με νέο σκάφος


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 29/10/2020 7:10:43 μμ