Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης - Πρόγραμμα

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης - Πρόγραμμα

Το 9ο κατά σειρά Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Το θεωρητικό μέρος του Συνεδρίου με τις εισηγήσεις θα γίνει το Σάββατο στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305), ενώ το πρακτικό μέρος θα διεξαχθεί την Κυριακή στην περιοχή του Ρετζικίου, θα υλοποιηθεί από μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και θα περιλαμβάνει διαδικασίες ορεινής διάσωσης. Το πρακτικό μέρος μπορούν να παρακολουθήσουν ή να παραστούν μόνο ως παρατηρητές μέλη ορειβατικών και άλλων συλλόγων.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προαγωγή της ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα μέσω της γόνιμης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων-οργανώσεων, καθώς επίσης και η συμβολή στον διάλογο για την μείωση των ορειβατικών ατυχημάτων στα βουνά της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα γίνουν παρουσιάσεις των επιχειρήσεων διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα αναλυθούν οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν και θα συζητηθούν επικαιροποιημένα μοντέλα πρόληψης και της καλύτερης ενημέρωσης/εκπαίδευσης.

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι φορέων-οργανώσεων που έχουν ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ορεινό περιβάλλον, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολεμική Αεροπορία, η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, το ΕΚΑΒ, κ.ά.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μέλη ορειβατικών συλλόγων και εθελοντικών διασωστικών οργανώσεων, οδηγούς βουνού και εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με την έρευνα και την διάσωση.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2310 310 649 και στο inform@hrt.org.gr.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας!

Μεγάλος χορηγός: Aegean

Χορηγοί:

TERRA MARE

NEOMED

CDC

 

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

9.00 - 9.15: Προσέλευση

09.15 – 10.00: Χαιρετισμοί

Παρουσίαση 1
10.00-10.30: Ιστορία της ορεινής διάσωσης
Μια ιστορική αναδρομή στην ορεινή διάσωση στην Ελλάδα, μέσα από ένα γρήγορο οδοιπορικό 42 ετών
Εισηγητής: Ζαφείρης Τρόμπακας, Διευθυντής Εκπαίδευσης ΚΔ της ΕΟΔ

Παρουσίαση 2
10.30-10.55: Επικοινωνίες στην ορεινή διάσωση
Ανάλυση της λειτουργίας του δικτύου και του τρόπου λήψης των κλήσεων κινδύνου. Αναμεταδότες, ασύρματοι ανάγκης
Εισηγητής: Αλέξανδρος Λιάμος, Διευθυντής Επιχειρήσεων ΚΔ της ΕΟΔ

Παρουσίαση 3
10.55.-11.05: Αξιοποίηση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για την ασφάλειά μας στο βουνό
Εισηγητής: Αλέξανδρος Λιάμος, Διευθυντής Επιχειρήσεων ΚΔ της ΕΟΔ

Παρουσίαση 4
11.05-11.20: Εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτουν τα ορεινά καταφύγια (με βάση τα περιστατικά των τελευταίων δύο ετών σε ορεινές διασώσεις).
Ένα μικρό χρονικό επιχειρήσεων ορεινής διάσωσης των τελευταίων δύο ετών. Τι ανάγκες υπάρχουν σε εξοπλισμό και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα στο μέλλον.
Εισηγητής: Πάτροκλος Τσιλόπουλος, Εκπαιδευτής Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ.

11.20-11.45: Διάλειμμα

Παρουσίαση 5
11.45-12.05: Ιδιαιτερότητες-περιορισμοί νυχτερινών αποστολών έρευνας-διάσωσης σε ορεινούς όγκους
Εισηγητής: Επισμηναγός (Ι) Μάνθος Νικολάου, Στέλεχος της 384 ΜΕΔ


Παρουσίαση 6
12.05-12.40: Ορεινή Διάσωση Μέθοδοι - Διαχείριση
Εισηγητής: Επιπυραγός Παναγιώτης Κασκαμπάς, Υποδιοικητής της 8ης ΕΜΑΚ

Παρουσίαση 7
12.40-12.55: Συνεντεύξεις θυμάτων που έχουν βρεθεί σε ακραία περιστατικά στο βουνό
Εισηγητής: Ζαφείρης Τρόμπακας, Διευθυντής Εκπαίδευσης ΚΔ της ΕΟΔ

Παρουσίαση 8
12.55-13.30: Ο εξοπλισμός πρώτων βοηθειών που πρέπει να διαθέτει ένας ορειβάτης/αναρριχητής και τι πρέπει να γνωρίζει σε πρώτες βοήθειες
Εισηγήτρια: Δανάη – Φωτεινή Μαυρουδή, Εκπαιδεύτρια ERC EFR

13.30-15.00: Διάλειμμα (γεύμα)

Παρουσίαση 9
15.00-15.15: Εκτίμηση κινδύνου χιονοστιβάδας
Εισηγητής: Νεκτάριος Παρμάκης, Εκπαιδευτής Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ. και της ΑΝΕΝΑ (Εθνικός Οργανισμός εκπαίδευσης για Χιονοστιβάδες της Γαλλίας)

Παρουσίαση 10
15.15-15.35: Χρήση του Drone στην ορεινή διάσωση
Εισηγητής: Μιχαήλ Φώτογλου, Μέλος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Παρουσίαση 11
15.35-16.00: Ανάγκες επιχείρησης ορεινής διάσωσης μεγάλης κλίμακας
Εισηγητής: Νεκτάριος Παρμάκης, Εκπαιδευτής Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ. και της ΑΝΕΝΑ (Εθνικός Οργανισμός εκπαίδευσης για Χιονοστιβάδες της Γαλλίας)

Παρουσίαση 12
16.00-16.30: Σύγχρονες εφαρμογές  - APRS (αυτόματος προσδιορισμός αναγγελίας θέσης)
Η σημασία του στην ορεινή έρευνα – διάσωση
Εισηγητής: Δημήτρης Στούπης, Μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ΚΔ    

16.30 -16.45: Διάλειμμα

Παρουσίαση 13
16.45-17.00: Συγκρίσιμα μεγέθη χρήσης τηλεφώνου και ασυρμάτου στην ορεινή πεζοπορία, την αναρρίχηση και ορεινή διάσωση. Τι πρέπει να έχουμε, τι πρέπει να γνωρίζουμε.
Εισηγητής: Ζαφείρης Τρόμπακας, Διευθυντής Εκπαίδευσης ΚΔ της ΕΟΔ

17.00-18.30: Συζήτηση επί των θεμάτων και των παρουσιάσεων

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

Ρετζίκι

9.00-13.00: Οργάνωση τεσσάρων συνεργείων & διαδικασιών (με σκοπό τον εναρμονισμό και την κοινή «γλώσσα» των τεχνικών) μαζί με συνεργείο επίδειξης.



Λίγα λόγια για τις παρουσιάσεις

Παρουσίαση 1:
Μέσα από ένα εξαιρετικά πλούσιο οπτικό υλικό θα ταξιδέψουμε εκ του ασφαλούς πίσω στον χρόνο, κρίνοντας ατυχήματα και ορεινές διασώσεις και βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρουσίαση 2:
Η συγκεκριμένη θεματολογία αφορά την ενημέρωση των υπηρεσιών από τους ορειβάτες και τους ανθρώπους που επισκέπτονται συχνά το βουνό για την σημασία της επικοινωνίας μέσω ασυρμάτων, αλλά και την διαφοροποίηση τους από την κινητή τηλεφωνία. Από μαρτυρίες και περιγραφές θα γίνει κατανοητό ότι κάποια περιστατικά ορεινής διάσωσης θα είχαν άλλη εξέλιξη με την χρήση μικρών ασυρμάτων.

Παρουσίαση 3:
Δυνατότητες εφαρμογών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα κινητά μας για την ασφαλή κίνησή μας στο βουνό καθώς επίσης και εφαρμογές μετεωρολογικού ενδιαφέροντος

Παρουσίαση 4:
Οδηγίες και προτάσεις: τι πρέπει να διαθέτουν τα καταφύγια και οι χώροι ανάγκης με βάση τα ατυχήματα και τις ορεινές διασώσεις των τελευταίων ετών, που παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών, εξαιτίας της αυξημένης επισκεψιμότητας στο βουνό.

Παρουσίαση 5:
Μια συνοπτική ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουμε αν πρόκειται να υποδεχτούμε ελικόπτερο την νύχτα κατά τη διάρκεια μιας ορεινής διάσωσης.

Παρουσίαση 6:
Στις 26 Ιουλίου 2018 εκτυλίχθηκε ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό στον Όλυμπο και συγκεκριμένα πάνω στην κόψη του Στεφανιού. Δύο αναρριχητές, αφού ολοκλήρωσαν την διαδρομή Μιχαηλίδη - Ξανθόπουλου, εγκλωβίστηκαν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στα 2.900 μέτρα χωρίς να έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η προσπάθεια διάσωσής τους.

Μία εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια, που είχε ίσως τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας που διαδραματίσθηκε ποτέ στα Ελληνικά βουνά στην διάρκεια θερινών μηνών (με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την επικινδυνότητα λόγω της σαθρότητας και των πολύ εκτεθειμένων σημείων που προσφέρει απλόχερα ο Όλυμπος).

Ο σκοπός της προσέγγισης αυτής είναι για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον.

Παρουσίαση 7:
Συνεντεύξεις από ορειβάτες που αντιμετώπισαν ακραίες καταστάσεις στο βουνό. Τι έχουμε κάνει και τι θα κάνουμε στο μέλλον. Ο στόχος αυτών είναι να εμβαθύνουμε πάνω στην ανθρώπινη φύση, να κατανοήσουμε την ανθρώπινη υπέρβαση και τις αιτίες που την προκαλούν.

Παρουσίαση 8:
Το βάρος που κουβαλάει στο σακίδιο του ένας ορειβάτης είναι εξαιρετικά υπολογίσιμο, αλλά εξίσου υπολογίσιμη πρέπει να είναι και η ασφάλεια, τόσο η δική του όσο και του συντρόφου του. Ποιος είναι ο ελάχιστος εξοπλισμός πρώτων βοηθειών (εξαιρετικά μικρού βάρους και όγκου) που πρέπει να έχει ένας ορειβάτης/αναρριχητής.

Παρουσίαση 9:
Παράμετροι που επηρεάζουν τη δημιουργία χιονοστιβάδας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Παρουσίαση 10:
Η χρησιμότητα των drones στην ορεινή διάσωση. Τι έχει γίνει επιχειρησιακά, πειραματικά, εκπαιδευτικά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέχουμε.

Παρουσίαση 11:
Οι ανάγκες που προκύπτουν σε μια μεγάλη επιχείρηση ορεινής διάσωσης: συνθήκες, προσωπικό, μέσα, τεχνικές και ο συνδυασμός αυτών.

Παρουσίαση 12:
Το A.P.R.S. είναι ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός αυτόματου προσδιορισμού θέσης και αναγγελία αυτής μέσω ασυρμάτου. Πώς μπορεί ο μηχανισμός αυτός να υποστηρίξει τα συνεργεία έρευνας; Πώς μπορεί η εικόνα της κίνησης των ομάδων έρευνας να αποστέλλεται άμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων;

Παρουσίαση 13:
Σε αυτή την παρουσίαση γίνεται εμβάθυνση στα προβλήματα επικοινωνίας με την χρήση του τηλεφώνου στο βουνό και οριοθετούνται τα σημεία που δεν καλύπτονται από την κινητή τηλεφωνία. Μέσα από μία πληθώρα καταγεγραμμένων περιστατικών ορειβατικών δραστηριοτήτων, αλλά και ορεινής διάσωσης προσεγγίζονται λύσεις. Η χρήση του φορητού ασυρμάτου ήταν καθοριστική πολλές φορές στο να μην γίνονται άσκοπες κινητοποιήσεις αλλά και να είναι ακριβείς οι επεμβάσεις, όπου αυτές χρειάζονται.



Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης - Πρόγραμμα
AEGEAN
AEGEAN
TERRA MARE
NEOMED
CDC


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 29/03/2024 1:25:10 μμ