ΕΟΔ Κέρκυρας: Συμμετοχή σε άσκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας με σενάριο τρομοκρατική επίθεση

ΕΟΔ Κέρκυρας: Συμμετοχή σε άσκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας με σενάριο τρομοκρατική επίθεση

Σε άσκηση που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) με σενάριο τρομοκρατική επίθεση σε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του νησιού, συμμετείχαν τα μέλη του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με το σενάριο, δύο τρομοκράτες που έχουν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε κρουαζιερόπλοιο, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, ο μηχανισμός εκρήγνυται, προκαλεί πυρκαγιά από την οποία τραυματίζεται επιβάτης ενώ, στο τέλος, το πλοίο προκαλεί ρύπανση εντός του λιμανιού.
Το πλοίο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η άσκηση είναι το Costa Mediteranea ενώ δίπλα του βρισκόταν το Costa Delicioza.

Σύμφωνα με το σενάριο, ειδοποιείται το Λιμεναρχείο ότι υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στο πλοίο, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν αμέσως όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Μετά από αναζήτηση, εντοπίζεται η βόμβα που αποδεικνύεται ψεύτικη, ωστόσο, λίγο αργότερα σε άλλο σημείο του πλοίου σκάει πραγματική βόμβα. Εντοπίζονται δύο τρομοκράτες από τις ειδικές δυνάμεις με τον πρώτο να συλλαμβάνεται αλλά το δεύτερος να επιχειρεί να το «σκάσει» πηδώντας στη θάλασσα για να ξεφύγει.
Επεμβαίνει το σκάφος του Λιμενικού το οποίο τον περισυλλέγει και τον συλλαμβάνει, ενώ παράλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιεί επιχείρηση για να σβήσει τη φωτιά που προκάλεσε η έκρηξη.
Στη συνέχεια, οι διασώστες μεταφέρουν τραυματία από την έκρηξη στο νοσοκομείο ενώ ως... «κερασάκι στην τούρτα» η πιεστική κατάσταση οδηγεί τον καπετάνιο να πραγματοποιήσει λάθος χειρισμό με αποτέλεσμα να ρυπάνει τη θάλασσα. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την επιχείρηση καθαρισμού πριν η μόλυνση επεκταθεί.

Στην άσκηση συμμετείχαν, πλην του ΟΛΚΕ, το Λιμεναρχείο, η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι τόσο το κρουαζιερόπλοιο COSTA MEDITERRANEA όσο και στο παρακείμενο COSTA DELITSIOZA, εκτελούν κανονικά δρομολόγια κρουαζιέρας και ήταν γεμάτα με επιβάτες, η αποβίβαση των οποίων για την καθιερωμένη βόλτα στην πόλη της Κέρκυρας εκτελέστηκε κανονικά.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ 1: http://www.ert.gr/antitromokratiki-askisi-sto-limani-tis-kerkyras-vid/

ΕΟΔ Κέρκυρας: Συμμετοχή σε άσκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας με σενάριο τρομοκρατική επίθεση


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 18/10/2018 8:05:41 πμ