Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο

Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο

Το Τμήμα Υγρού Στοιχείου (Τ.Υ.Σ.) της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στελεχώθηκε και ξεκίνησε τη δράση του το 2000 από μέλη της Οργάνωσης που ασχολούνταν με τη θάλασσα και, γενικότερα, το υγρό στοιχείο.

Ξεκινώντας τη δράση του με πενιχρά μέσα, το Τμήμα Υγρού Στοιχείου αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα της Οργάνωσης. Αποστολή του είναι η  έρευνα και η διάσωση σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, σε περιοχές και πεδία  που επικρατούν πλημμυρικά φαινόμενα και γενικά όπου το υγρό στοιχείο αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Το τμήμα στελεχώνεται από έμπειρους χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ναυαγοσώστες, διασώστες ορμητικών νερών, ιστιοπλόους, αυτοδύτες  και προσωπικό υποστήριξης.

Ο εξοπλισμός του τμήματος αποτελείται από φουσκωτά ταχύπλοα διασωστικά σκάφη, καταδυτικό εξοπλισμό,  ειδικό εξοπλισμό για διάσωση σε ορμητικά νερά, εξοπλισμό παροχής πρώτων βοηθειών και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών. Τα μέλη του τμήματος εκπαιδεύονται συνεχώς, τόσο με ασκήσεις που οργανώνονται εντός του τμήματος όσο σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με άλλους φορείς που ασχολούνται με την διάσωση στο υγρό στοιχείο, όπως το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πολεμική Αεροπορία και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνεργάζεται με ιδιώτες επαγγελματίες εκπαιδευτές που διαθέτουν αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης στο αντικείμενό τους, αλλά και με άλλες οργανώσεις έρευνας και διάσωσης του εξωτερικού.

Το τμήμα, εκτός από την δράση του σε επιχειρησιακό επίπεδο, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως στην ασφάλεια ιστιοπλοϊκών, κολυμβητικών και κωπηλατικών αγώνων, αγώνων κανό- καγιάκ,  καθώς επίσης και σε ενημερώσεις σε σχολεία, συλλόγους, ναυτικούς ομίλους, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στη θάλασσα και γενικότερα στο υγρό στοιχείο.

Το Τμήμα Υγρού Στοιχείου έχει ενισχυθεί σημαντικά σε επίπεδο εξοπλισμού, σκαφών και εκπαίδευσης από τις μεγαλύτερες οργανώσεις – μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης, όπως η Νορβηγική RS, η Αγγλική RNLI, η Σουηδική SSRS, η Γερμανική DGzRS και η Ολλανδική KNRM. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΟΔ διαθέτει αυτή τη στιγμή 18 διασωστικά σκάφη, πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να ανταποκριθούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Δείτε όλα τα άρθρα που αφορούν τη διάσωση στο υγρό στοιχείο


Άλλα σχετικά θέματα:
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 25/09/2020 3:13:00 μμ