2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Σκοπός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Επιχειρήσεις διάσωσης
Εκπαιδεύσεις
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Άσκηση Προσομοίωσης Σεισμού μεγάλης κλίμακας σε αστικό πεδίο

Ημ/νία: 10/11/2015
Άσκηση Προσομοίωσης Σεισμού μεγάλης κλίμακας σε αστικό πεδίο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Άσκηση Προσομοίωσης Σεισμού μεγάλης κλίμακας σε αστικό πεδίο με τη χαρακτηριστική ονομασία «Τηθύς», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 στο στρατόπεδο Ρωμανέλη, στην Κοζάνη. Η άσκηση διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ την ευθύνη είχε το Γραφείο του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, κύριου Ηλία Κάτανα.

Στόχος της άσκησης ήταν ο έλεγχος ετοιμότητας και συνεργασίας των εθελοντικών διασωστικών ομάδων της Π.Ε. Κοζάνης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον κρατικό μηχανισμό, με παράλληλη επιχείρηση στο ίδιο πεδίο.

Οι εθελοντικές ομάδες που επιχείρησαν ήταν η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ), η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας (Ε.Δ.Ο.Π.), η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης (Λ.Ε.Δ.), ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥ.ΡΑ.ΚΟΖ.) και η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.). Από κρατικούς φορείς επιχείρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς (σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης) επιχείρησαν επί χάρτου. Στην άσκηση συμμετείχε επίσης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, που διέθεσε καλλιτεχνικό προσωπικό για την αναπαράσταση των θυμάτων.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμμετοχής της στην άσκηση, με τη συνδρομή 35 μελών της, ενώ την Κεντρική Διοίκηση εκπροσώπησε ο επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών, κ. Γιάννης Παπαστάθης με δύο μέλη του Τμήματος.

Με την έναρξη της άσκησης, στο πεδίο κατέφθασε ο Υπεύθυνος της Επιχείρησης και ο Υπεύθυνος Πρώτων Βοηθειών, οι οποίοι αναγνώρισαν τον χώρο και καθόρισαν τις Ζώνες Α, Β & Γ. Στη ζώνη Α (υψηλής επικινδυνότητας), έγινε εντοπισμός των 6 θυμάτων, η αρχική διαλογή (triage) και απεγκλωβισμός τους.  Στη ζώνη Β (ενδιάμεσης επικινδυνότητας), πραγματοποιούνταν η δευτεροβάθμια εκτίμηση των θυμάτων παρέχοντας τις Πρώτες Βοήθειες για την ασφαλή μεταφορά τους στη ζώνη Γ (χαμηλής επικινδυνότητας).
Στη ζώνη Γ, γινόταν επανεκτίμηση και παρακολούθηση της κατάστασης των τραυματιών, παρέχοντας ταυτόχρονα ψυχολογική υποστήριξη.  Επίσης, στη ζώνη Γ εγκαταστάθηκε και το Κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο ο Υπεύθυνος Τηλεπικοινωνιών της ΕΟΔ ενημέρωνε το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Με το πέρας της άσκησης ανακοινώθηκε η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο εργοστάσιο της πρώην ΑΕΒΑΛ και η ίδρυση Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην πρώην σχολή Δημοτικής Αστυνομίας, στην Πτολεμαΐδα.

Άσκηση Προσομοίωσης Σεισμού μεγάλης κλίμακας σε αστικό πεδίο

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649