Άσκηση διαχείρισης κρίσεων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 Άσκηση διαχείρισης κρίσεων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Άσκηση διαχείρισης κρίσης, με στόχο την πιλοτική δοκιμή για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποστηρίζει την διάδραση των φορέων που εμπλέκονται σε ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Καρατάσιου, στη Θεσσαλονίκη.

Η άσκηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος FP7 Concorde (www.concorde-project.eu) και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, διοργανώθηκε από την  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και σ’ αυτήν πήραν μέρος ερευνητικά κέντρα από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, που αποτελούν τους εταίρους του προγράμματος. Μεταξύ των εταίρων που συμμετείχαν ήταν το Cambridge Univercity Hospitals από το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η ESRI Πορτογαλίας, η Crisis Training AS  από τη Νορβηγία, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και άλλοι εταίροι του προγράμματος.

Στην διάρκεια της άσκησης έγιναν δοκιμές στη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η ανάπτυξη της οποίας αποσκοπεί στην αποτελεσματική επικοινωνία και συντονισμό σε πραγματικό χρόνο όλων των φορέων που εμπλέκονται σε ατυχήματα μεγάλης κλίμακας και στην παρακολούθηση των θυμάτων από τη στιγμή του εντοπισμού τους στο πεδίο μέχρι την παράδοσή τους στο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της άσκησης υλοποιήθηκαν με επιτυχία δύο σενάρια: Το πρώτο αφορούσε έκρηξη βόμβας σε αστικό περιβάλλον και αποσκοπούσε στον έλεγχο της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μέσω της πλατφόρμας. Το δεύτερο αφορούσε τροχαίο ατύχημα με λεωφορείο, και αποσκοπούσε στην αποδοτική διαχείριση μεγάλου πλήθους θυμάτων.

Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Στρατού, του Δήμου Παύλου Μελά, καθώς και μέλη άλλων εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα ήθελε να ευχαριστήσει  το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου, το Δήμο Παύλου Μελά και ειδικά τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιο Λαζαρίδη για την διάθεση του χώρου και την γενικότερη υποστήριξη.

 Άσκηση διαχείρισης κρίσεων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 29/02/2020 9:21:05 πμ