2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Σκοπός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Επιχειρήσεις διάσωσης
Εκπαιδεύσεις
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Ημερίδα επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών

Ημ/νία: 26/10/2010

Η ΕΟΔ διοργανώνει στις 12 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα: "Ασύρματες επικοινωνίες σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και μεγάλης κλίμακας καταστροφών"

Ο σκοπός της ημερίδας είναι να κατατεθούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες επικοινωνιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. (Τι κάναμε, τι δεν κάναμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον για μια ακόμη πιο επιτυχημένη συνεργασία).

Η ημερίδα χωρίζεται σε 2 ενότητες:

1η ενότητα: Αφορά επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 34 χρόνια στην Ελλάδα, τα προβλήματα των επικοινωνιών που προέκυψαν και πώς  αυτά επιλύθηκαν.

2η ενότητα: Αφορά τις διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό, τα προβλήματα επικοινωνιών αλλά και τις λύσεις αυτών.

Η παρουσίαση της ημερίδας θα περιλαμβάνει αναφορές για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, για την τακτική επικοινωνιών που εφαρμόστηκε ,  για τις παραλείψεις και τα λάθη στις επιχειρησιακές επικοινωνίες και πιθανές λύσεις στις μελλοντικές επιχειρήσεις και αποστολές.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:00 – 9:30 Εγγραφές
9:30 – 10:00 Χαιρετισμοί επισήμων και παρουσιάσεις
10:00 – 10:35 Περιληπτική αναδρομή μέσα από εικόνες και βιωματικές εμπειρίες από προβλήματα και λύσεις επικοινωνιών σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης. Η μικρή αυτή αναδρομή εστιάζεται στην περίοδο 1976 -2010, 34 χρόνια επιχειρήσεων διάσωσης.
10:35 – 10:45 Διάλειμμα
10:45 – 11:15 Προβλήματα επικοινωνιών και μεθοδολογία σε μεγάλες επιχειρήσεις  και έρευνες διάσωσης. Επιχειρήσεις:
- Έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένου μετά από πτώση C-130, Φεβρουάριος  1991. (Πώς διεξήχθησαν οι πρώτες επικοινωνίες από τα αερομεταφερόμενα συνεργεία και ποια τα προβλήματα επικοινωνίας από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια).
- Έρευνα για τον εντοπισμό των 2 μαχητικών F-5 στην ορεινή Χαλκιδική, Φεβρουάριος  1995. (Προβλήματα επικοινωνίας που είχε το τοπικό συντονιστικό κέντρο στον Πολύγυρο και πώς αντιμετωπίστηκαν).
- Έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Yakovlef στην Ορεινή Πιερία, Δεκέμβριος 1997. (Προβλήματα επικοινωνίας από το τοπικό συντονιστικό κέντρο εξαιτίας πολλών εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργανώσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Ιδιαίτερα προβλήματα από το έντονο ανάγλυφο και πώς αποκαταστάθηκαν).
- Έρευνα για τον εντοπισμό του Chinook, Σεπτέμβριος 2004.
11:15 – 11:30 Διάλειμμα
11:30 – 12:00 Τακτική επικοινωνιών σε ειδικές επιχειρήσεις.
Περιλαμβάνει το συντονισμό των σωστικών συνεργείων σε μεγάλες ορεινές διασώσεις, όπως:
Στον Όλυμπο, στην Κόψη του Μπαρμπαλά, Μάιος 1999,  όπου συμμετείχαν :η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού, Ιδιωτικά ελικόπτερα, η ΕΜΑΚ, οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , Οδηγοί βουνού και ορειβάτες.

Στον Όλυμπο, στα Καζάνια, Φεβρουάριος 2006: Μια επιχείρηση εξαιρετικής δυσκολίας που ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, της οποίας ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε μέσα από τις επικοινωνίες με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

11:45 – 12:00 Διάλειμμα
12:00 – 12:45 Τακτική επικοινωνιών σε διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές του εξωτερικού. Αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε 20 χώρες διασωστικών και ανθρωπιστικών κλιμάκιων. Αναφορά μόνο στις 5 αποστολές με το μεγαλύτερο επικοινωνιακό ενδιαφέρον.
v      Αφγανιστάν 2001 – Επικοινωνία της αποστολής μας με την Ελλάδα και το σχέδιο επικοινωνίας ανάγκης της αποστολής μας με το εκστρατευτικό ελληνικό τάγμα.
v      Αλγερία, 2003 – Η τακτική επικοινωνιών που εφάρμοσε η αποστολή μας και το συντονιστικό μας κέντρο με την Ελλάδα αλλά και με την Π.Α. (όταν χρειάστηκε).
v      Μαρόκο, 2003 - Η τακτική επικοινωνιών που εφάρμοσε η αποστολή μας και το συντονιστικό μας κέντρο με την Ελλάδα αλλά και με την Π.Α. (όταν χρειάστηκε).
v      Ινδονησία, 2005 – Προβλήματα δορυφορικής επικοινωνίας και ανάπτυξης κλασικών επικοινωνιών με την Ελλάδα.
v      Αϊτή, 2010 – Τα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν και οι τεχνικές.
12:45 – 13:15 Παρουσίαση του κινητού κέντρου επικοινωνιών «Ερμής».

? Άσκηση :  Πτώση Αεροπλάνου στην Πίνδο.
? Σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στην αεροδιάσωση στο εξωτερικό από τα επίγεια ή αερομεταφερόμενα συνεργεία.
? Πρόβλημα επικοινωνίας φορητών ασύρματων συσκευών με το ελικόπτερο.
 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
- Άσκηση Αεροναυτικής - Αιγαίον 2009 - Σιθωνία Χαλκιδικής.
Αναφορά στην ασύρματη επικοινωνία ενός δύτη σε βάθος 15 μέτρων στη Σιθωνία Χαλκιδικής με τη φρεγάτα σκοπού του Π.Ν. στη Χίο. Επικοινωνία του ίδιου δύτη στην ίδια θέση (ζεύξη) με αεροπλάνο πολιτικών αερογραμμών στην Αδριατική. Μεταφορά μηνυμάτων ανάγκης με ανορθόδοξους τρόπους επικοινωνίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Οι επικοινωνίες είναι καταλυτικές για τις επιχειρήσεις. Μέσω των επικοινωνιών επιτυγχάνεται ο συντονισμός και καθορίζεται η επιτυχία της αποστολής.

Η ημερίδα είναι εκλαϊκευμένη για να μπορεί να την παρακολουθήσει το κοινό χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις αλλά παράλληλα διαθέτει υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων τεχνικών πληροφοριών.
 
Επιπρόσθετα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα:

Παρουσίαση ασκήσεων επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών ΕΡΜΗΣ της ΕΟΔ (10 λεπτά)

Θεματική: Ασύρματες επικοινωνίες σε διεθνείς κρίσεις (15 λεπτά)Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649